Spicy og syrlig ovnkylllingelår med kartofler og løg

Den ultimative guide til den bedste curry

Når du først har lært at lave en god curry, jamen så nailer du alle curry. Det vigtigste er blot, at du lærer grundreglerne for sådan en dejlig spise. Curry er både fantastisk som vegetarisk, vegansk og med kød uden du går på kompromis med smag. Det kommer igen naturligvis an på, hvad man er til. Det er også det, der er fordelen ved curry – du kan nærmest lave det ud af alle grøntsager og kødtyper. Det er kun smagene der varierer, men selve grundprincipperne er nogenlunde ens. Selvom det lyder simpelt, så kræver det selvfølgelig lidt basis viden. Så er her nogle trin, der er værd at huske, når du laver din næste curry.

10 regler til den bedste curry:

  1. Krydderier – Det er vigtigt tørkrydderierne steges af i olien i gryden/på panden, inden resterende ingredienser kommer i, så de kan “vækkes til live” igen. Det giver et meget bedre resultat, da duft og smag gøres mere intense.
  2. Løg og hvidløg – Sørg for at stege løg/hvidløg af i 5 min på middelvarme, hermed får de mere smag, de gøres bløde og samtidig sødmen i løgene bliver tydeligere, og du undgår hermed den skarpe løgsmag.
  3. Kød – Hvis du benytter kød, så sørg for at marinere kødet. Når curryen skal laves så steg det marinerede kød af i olie og læg det til side til senere. Hermed sikrer du saftigt kød, ved at du først kommer det stegte kød i til sidst i curryen. Du får dog stadig saften fra kødet, da du stegte kødet. Det er vigtigt, at marinerer kødet i dette tilfælde, så man sikre, kødet smager af noget. Dog har nakkefilet eller lignende kød med en del struktur brug for mere stegetid, og derfor kan du sagtens bare lave tilberedningen med sammen med curryen.
  4. Fisk og skaldyr – Hvis du laver fisk/skaldyr mv, så kom det i til sidst. Hvis du laver nogenlunde mundrette stykker, så kan du blot nøjes med at komme fisken/skaldyret i de sidste to minutter. Her kan du også marinerer det, så du er sikker på, der er masser af smag.
  5. Grøntsager – Giv dine grøntsager kærlighed, inden du kommer dem i din curry. Grill dem, kog dem i fond/boullionvand, bag dem, frituresteg eller noget helt fjerde. Ved at tilberede dem fremmer du nogle smage og nuancer i grøntsagen, som du ellers vil have svært ved at få frem. Så hjælp dine grøntsager godt på vej, det gør en større forskel end du tror.
  6. Væske – Den væske du kommer i din curry, sørg for det ikke bare er vand, men det er fondvand, bouillionvand eller noget i den dur. Hermed får du lidt gratis smag i stedet for helt neutral vand.
  7. Tid – Dette er det vigtigste, lad din curry simre længe. Det skaber smag og dybde, som ikke andet end tid kan skabe. Du vil kunne smage en betydelig forskel, inden curryen har simret til den er færdig med at simre. Så gør dig den tjeneste at lade den simre, og du kan snildt ordne andre ting imens.
  8. Salt – Saltmængden er så vigtig (faktisk bare generelt i mad). Salt forstærker og fremhæver alle de smage du har brugt tid. Så SALT maden grundigt, så du får dem bedst muligt frem.
  9. Syre – Curry er ofte en smagsbombe med masser af spark i, så derfor er det næsten et must med lime/citron, creme fraiche eller lignende. Det giver den friskhed, man måske kan mangle, så det ikke bliver en ‘tung’ curry.
  10. Cremethed – En god curry er en smule cremet, ikke at den behøver være tyk, men den skal ikke være så tynd som vand. Det er her man kan bruge kokosmælk eller creme fraishe. Du kan også bruge fløde, men det er mere indisk at gøre det. Du kan også tilføje en smule smør, det er sjældent jeg gør det, men det giver en dejlig smag. Smør er altid gør, ikke? 😉

Jeg håber, min guide kan bruges, og skriv endelig en kommentar, hvis der er yderligere spørgsmål til det her. Jeg vil mene, at hvis du følger de her regler, at du kommer rimelig langt.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Spicy og syrlig ovnkylllingelår med kartofler og løg