Srilankansk æggekage med aubergine, chili og hvidløg

Hvad er srilankansk mad?

Når jeg nævner Sri Lanka, så kender eller har folk hørt om landet før. Men for bare 15-20 år siden, så anede folk ikke til Sri Lankas eksistens, og jeg tydeliggjorde gang på gang, at det var en lille ø under Indien, som dog var selvstændig.
Men srilankansk mad, hvad er det egentlig? Man ved, det er smagfuldt og krydret ligesom alle andre asiatiske lande, men hvor er det Sri Lanka skiller sig ud? Jeg har adskillige barndomsminder omkring den srilankanske/tamilske mad, nogle bedre end andre, og derfor vil jeg dog kun skåne jer for de aller bedste ting, så indlægget ikke bliver for langt. For de fleste er det ikke en stor overraskelse, at chili er en kæmpe del af det srilankanske køkken, og det er derfor ikke mit fokus i dag. Hvor er det ellers de skiller sig ud, og hvor stammer mine bedste minder og smagsoplevelser fra?

Kokos

Kokos er uundværlig i nærmest alle retter. Både kokosmælken, friskrevet kokos, kokosvand med mere. Den bruges desuden også til religiøse sammenhænge, og altså ikke kun i maden. I nærmest alle mine vegetarcurrys kommer jeg kokosmælk i. Man laver også sambal, hvor hovedrollen er kokosnødden. Sambal er typisk noget meget stærkt, en srilankansk salsa om man vil. Kokosnødden bruges naturligvis også i mange desserter blandt andet hoppers, som I bare SKAL smage, hvis I får muligheden. Sprød, ikke alt for sød og lækker cremet og blød i midten, mmhh.

Fisk og krabbe

I forhold til kød så er generelt fisk og krabbe et kæmpe hit på Sri Lanka. Både fordi det er lettilgængeligt, da de altid har friskfangede fisk i store mængder på fiskemarkeder. Det er trods alt en ø, så det er ikke helt underligt med alt det vand, de er omgive af. På Sri Lanka findes en del hinduer, som ikke spiser kører køer, som de jo ellers har utallige af, så derfor spiser man sjældent kød udover kylling. Dette er i hvert fald gældende i landsbyerne, for de er lidt mere moderne i eksempelvis hovedstaden Colombo. Jeg har været på sådan et fiskemarked før, og jeg elsker det! Hygiejnen er ikke i top, og der er fluer over alt, men det er SÅ AUTENTISK, at det er så smukt. Prøv det hvis I skal derned, dog skal I gøre det i landsbyer eller lignende, hvor den autentiske del af Sri Lanka er efter min mening.

Te

På Sri Lanka vågner man altid til en stor kop te med kondenseret mælk eller mælkepulver og MASSER af sukker. Lidt for meget til min smag, det føles som en kop ren sukkersyge, men jeg drikker det alligevel, for det er virkelig SRILANKANSK. Der er ingen smag i, teen på Sri Lanka er meget kraftig og bare ren te. Nu er Sri Lanka også førende indenfor teproduktion, så det giver god mening, og derfor kan man sagtens også leve uden sin kaffe dernede. Arrg okay, næsten. Men mulighederne er mange for at bruge deres te i madlavningen, selvom de ikke gør så meget af det på Sri Lanka. Måske en te-is eller noget lignende? hmm!

Mango, mangosteen, rambuttan, durian og andre eksotiske frugter

Frugter på Sri Lanka er en helt anden liga, ligesom i mange andre eksotiske lande. Der er så meget mere smag og sødme i det, at det næsten er slik. Jeg drømmer tit om en saftigt mango, der er lækker sød, hvor saften drypper ned af mine hænder, når jeg tager en bid, mums altså! Disse lækre frugter bliver ofte marineret i salt og chili. Salten dækker syren i frugten og chilien giver bare det ekstra kick. De sælger det i mange streetfoodboder, men jeg må ærligt indrømme, jeg hellere vil have det rent. Dog kan man også lave chutney og lækre desserter ud af det, som jeg selvfølgelig også vil lave for jer!

Grøntsagerne

Sri Lanka er et land, hvor mange er vegetarer. De skyldes formentlig religiøse årsager. Jeg ved, hinduer også altid er vegetar om tirsdagen og fredagen, og derudover har de også en masse andre vegetardage om året. Men i et land som Sri Lanka er det slet ikke et problem. Der er PROPFYLDT med grøntsager og muligheder, og der kan hurtigt gå 4 dage uden kød, hvor du slet ikke bemærker det. Det skete for mig, da jeg var dernede, fordi deres vegetariske mad er så lækkert. Men på 10. dag så kunne jeg godt mærke, jeg havde brug for lidt proteiner i kødform. De benytter oftest grøntsager som aubergine, karryblade, spinat, tomater, madbananer, græskar, porre, slangebønner og mange flere! Derudover laver de også currys med blandt andet sojabønner, linser og kikærter. Så til jer vegetarer og veganer derude, så er det et himmelsk land at rejse til.

Her er lidt billeder fra mine to sidste ferier på Sri Lanka

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Srilankansk æggekage med aubergine, chili og hvidløg