Srilankansk mad - Bloggens nye vej

Guide til srilankanske krydderier og basis ingredienser

 

Det kan måske virke uoverskueligt at kigge på alle disse lækre krydderier og basis smagsvarer, men hvis du først har alle disse ingredienser, så kan du komme RIGTIG langt. Du kender nok i forvejen mange af ingredienserne, men jeg vil uddybe de mest ukendte af dem. Generelt er det srilankanske mad meget smagfyldt og stærkt mad. Der er chili i ALT.

Karryblade:
Karryblade er også en ingrediens, der er uundværlig. Det kommes stort set også i alle retter grundet dens aroma. Det giver den skønneste duft til maden, dog giver den ikke stor smag til retten, derfor kan man heller ikke proppe en masse ned i retten, det skal stadig være med måde.

Currypulver:
Den srilankanske currypulver er egentlig bare en srilankansk udgave af garam masala, has el hanout osv.  Jeg vil på et tidspunkt lave min egen hjemmelavede, for lige nu har jeg kun den min mor laver, men HVIS du ikke magter at lave det, og du ikke kan finde den srilankanske udgave, så kan det godt gå med garam masala, men det giver bare lidt mere indiske vibes.

Tamarind:
Tamarind skaber en balanceret syre i en ret. Tamarind er en sur pulp fra podet af et træ fra ærtefamilien. som også bruges i køkkenet for aromaen. Oftest kommes i det fiskeretter. Man kommer noget kogende vand udover et lille stykke af det, og bruger faktisk vandet og tager saften ud af selve tamarinden. Men overordnet bruges den blot for sin surhed, og derfor skal man også være påpasselig med den.

Kokosmælk
Kokos generelt er et populært spise i Sri Lanka. Man benytter det både i det salte køkken, søde køkken og drikker også kokosvandet. Det kommer nærmest i ALT. Det er ikke noget der overtager eller overskyggen retten, men det giver retten en lækker cremethed. I Sri Lanka er det oftest helt frisk det hele, men det er desværre et sjældent syn i Danmark. så jeg benytter oftest bare kokosmælk fra dåse. Dog findes der også kokosmælkspulver, som man kan benytte.

Sennepsfrø, spidskommen, fennikelfrø, korianderfrø, Kardemomme
Disse er grundkrydderierne indenfor det srilankanske/tamilske køkken. Jeg kommer det i rigtig meget! Hvert krydderi kan noget, men sammenspillet af dem er helt uundværlig. Det er disse krydderier, der skaber dybde i en curry, så spring endelig ikke disse krydderier over.

Nu tænker du, hvor kan man købe alt dette? Det kan du få i mange asiatiske butikker, og alt i srilankanske butikker, som der er i stort set alle byer. Derfor vil jeg naturligvis anbefale, du benytter disse butikker, og hermed kan du også få lidt vejledning. Søg blot efter hvor den nærmeste er på dig. Du kan også købe det på nettet, så er du også sikker på ikke at gå forgæves. Men meget af det er også tilgængeligt i store supermarkeder som Bilka, Føtex mm.

Spørg endelig, hvis der er noget, men her er en kort introduktion!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Srilankansk mad - Bloggens nye vej