Kartoffelpizza med mascapone, rosmarin og chiliolie

Smør – det er smøret, der gør’et!

Jeg har set hele to dokumentarer om smør/fedtstoffer for at skrive dette opslag. Mest af alt fordi alt for mange, især piger på min alder, er mega fedtforskrækket, og nu vil jeg have belæg for, at smør faktisk slet ikke er så farligt, og det faktisk er noget både kroppen har brug for og ikke mindst gør kæmpe underværker for maden smagsmæssigt. Hvis vi skal have det sort på hvidt, så siger en ernæringsekspert faktisk, at 1/3 af vores energi skal komme fra fedt, kroppen har brug for det. Og jo, selvfølgelig er der en grænse, for det kan også frembruse hjertekarsygdomme, alt med måde (den skal jeg vist også lige selv ha i mente, ups).

Grunden til jeg overhovedet laver det her opslag er, at jeg gang på gang ser en masse stege deres mad i kokosolie. I mit univers giver det ingen mening, for det er samme fedttype som smør (mættet fedt) og har derfor samme konsekvenser som smør. Dog har det fået rygtet som et mirakelmiddel og nærmest fedtforbrændende, og dette er det bestemt ikke. Det er rigtig den indeholder nogle få egenskaber, som skulle være godt, men kokosolie indeholder også alt det usunde, som der fx er i smør, så derfor er det ikke “sundt” at komme i sin kaffe eller noget, som mange gør. Så brug nu bare smør for søren, det både smager bedre og er noget kroppen har brug for ligesom flerumættet og enkleumættet fedt..

Smør giver helt klart den bedste skorpe, og samtidigt går ind og karamelliserer kødet og giver en nøddeagtig smag, ja faktisk tilsætter smag til et måske ellers smagsløst stykke kyllingefilet. Andre olie giver en meget neutral smag og giver ikke stegeskorpen man ønsker. Dog hvis du bruger meget høj varme, så er olie altid bedst, fx ved friturestegning, smøret kan hurtigt blive brændt ved høj varme.

OG JEG TALER SELVFØLGELIG OM RIGTIG SMØR, som er det gode og det bedste til madlavning, for smørbarer som Kærgården er et blandingsprodukt af smør og rapsolie, som er lavet til at smøre smøret lettere på brødet eksempelvis. Dog er jeg blevet glad for naturli’ smørbar også, som indeholder forskellige fedtstoffer, hvilket kan dække den variation af fedtstoffer, kroppen har brug for. Dog er denne type smør bedst på brød eller i retter, hvor det ikke skal bruges som stegning men blot i en sovs, butterchicken eller lignende.

Og helt ærrrrligt, vi lever kun det her liv. Så vil jeg hellere leve 10 år kortere og spise lige præcis det jeg vil, med måde trods alt! Vores bedsteforældre har levet af sovs og kartofler hver aften, de har/havde det helt fint, så mon ikke også vi klarer den.

HVIS DU VIL SE DOKUMENTARFILMENE, SÅ KAN DU FINDE DEM HER OG HER

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kartoffelpizza med mascapone, rosmarin og chiliolie